Is je weerstand goed gewapend tegen virale infecties zoals het Corona-virus of griep? Net als bij een militaire operatie zijn stress en angst geen goede raadgevers, omdat ze je weerstand verzwakken. Hoe kan het dan wel? Een brede aanpak gericht op je hele voeding- en leefstijl is de basis. Daarbij kun je specifieke voedingsstoffen inzetten om je immuunsysteem te optimaliseren. Zo ben je beter beschermd tegen elk virus waar je mee in contact komt.
De basispijlers van een gezonde leefstijl en een goede weerstand:
 • Eet overwegend plantaardig, minimaal 500 gram groenten per dag
 • Eet zo min mogelijk industrieel bewerkte voeding
 • Beperk de suikers in voedingsmiddelen en dranken
 • Drink voldoende water en/of kruidenthee, minimaal 1,5 liter per dag
 • Beweeg voldoende, ten minste 30 minuten per dag en bij voorkeur in de buitenlucht
 • Hanteer een gezonde hygiëne: was je handen regelmatig, gebruik papieren zakdoekjes en hoest of nies in de binnenkant van je ellenboog
 • Zorg voor voldoende ontspanning doe dagelijks dingen waar je rustig en blij van wordt. 

Naast bovenstaande standaardadviezen kan je je weerstand tegen virussen op verschillende manieren verhogen.


Optimaliseer je defensieapparaat tegen virussen en bacteriën

Versterk je grenzen: darm- en neusslijmvlies

Slijmvliezen zijn de grens tussen ons lichaam en de buitenwereld en zijn onderling verbonden. Daarbij is een groot deel van onze afweersysteem gehuisvest in onze darmen. Zorg er dus voor dat je darmen  in topconditie zijn. 

Het darmslijmvlies maakt voor 80% deel uit van het totale slijmvlies en is nauw verbonden met het slijmvlies in de neus. Een goede darmfunctie heeft dus een positief effect op de werking van je immuunsysteem. Ondersteun je darmen indien nodig met voldoende pre- en probiotica [1].

Vitamine D reguleert het immuunsysteem en een lage vitamine D-bloedspiegel (< 30 nmol/l) geeft een verhoogd risico op infecties. Uit een Europese studie blijkt dat preventieve inname van een dagelijks vitamine D-supplement een effectieve maatregel is voor versterking van het neusslijmvlies en zo onder andere beschermt tegen virale luchtweginfecties [2].

Advies: standaard 25 mcg (1.000 IE) vitamine D3 per dag. Soms is een hogere dosering nodig, bij een vastgesteld tekort. 

Tip: kies voor een emulsie van vitamine D, die je kan innemen via druppels. Een emulsie krijg je door twee stoffen te mengen die normaliter niet met elkaar zouden mengen. Vitamine D is een vetoplosbare stof en die kan normaal niet vermengd worden met een waterachtige stof als bloed. Daarom moet vitamine D 'geëmulgeerd' worden, om gemakkelijk opneembaar te zijn in je lichaam.

Zorg voor voldoende manschappen: witte bloedcellen

Vitamine C is onder meer noodzakelijk voor de productie van witte bloedcellen. Het zijn onze manschappen die bacteriën en virussen te lijf gaan. Voldoende vitamine C vermindert de duur en ernst van de virale of bacteriële besmetting [3].

Advies: preventief 1.000 mg vitamine C in een goed opneembare vorm.

Tip: tijdens een invasie van virussen kan je de dosis vitamine C verhogen. Je weet dat de dosis iets te hoog is als je dunnere ontlasting krijgt. Dat wil zeggen dat je darmen de vitamine C niet meer opnemen. 

Toch bezet? Ga troepenvermeerdering tegen

Ben je toch ziek geworden? Eenmaal in het lichaam kan een virus zich soms razendsnel vermeerderen. Voldoende zink voorkomt dat [4]. Tijdens een invasie zorgt zinkinname voor een beduidend kortere ziekteduur. 

Standaardadvies: preventief 15 mg zink per dag in goed opneembare citraat/gluconaatverbinding. Je kan tijdelijk een hogere dosis innemen.

Ook 'arabinogalactanen' uit Lariks werken als snelle immuunmodulatoren [5], dat wil zeggen dat ze een verzwakt immuunsysteem versterken en een overactief immuunsysteem reguleren. Arabinogalactanenpoeder van de Lariks lost goed op en kan gemakkelijk verwerkt worden in dranken. Hierdoor is het ook ideaal voor kinderen met acute en chronische infecties. 

Standaardadvies: 1 á 3 koffielepels, 2 tot 3 maal per dag. 

Een ander product waarmee je breed je afweersysteem ondersteunt is thymus-concentraat [6].  Heb je langdurig een verminderde weerstand? Raadpleeg dan een natuurarts of -therapeut. Hij of zij kijkt heel gericht met je mee hoe jij je immuunsysteem specifiek kunt versterken. 

Klaar om de strijd met virussen aan te gaan?

Energetica Natura biedt een groot assortiment aan producten die je hierbij kunnen helpen. Je vindt ze op de website door in de zoekbalk een voedingsstof in te geven. Alle voedingsstoffen uit dit artikel op een rijtje:

•    Pre- en probiotica > om de 'goede' bacteriën in je darmen op peil te houden
•    Geëmulgeerde vitamine D (druppel) > versterking van het neusslijmvlies
•    Vitamine C > bevordert de productie van witte bloedcellen
•    Zink > zodat virussen zich minder snel vermenigvuldigen
•    Arabinogalactanen uit Lariks > versterken verzwakt imuunsysteem en reguleren overactief imuunsysteem
•    Thymusconcentraat > brede ondersteuning van je afweersysteem


Bron: Energetica Natura


Referenties


 1. Maldonado Galdeano C, Cazorla SI. Beneficial Effects of Probiotic Consumption on the Immune System. Ann Nutr Metab. 2019. DOI: 10.1159/000496426. 
 2. Zittermann A, Pilz S, Hoffmann H. et al. Vitamin D and airway infections: a European perspective. Eur J Med Res 2016. DOI: 10.1186/s40001-016-0208-y.
 3. Li Ran, Wenli Zhao, Huaien Bu. Extra Dose of Vitamin C Based on a Daily Supplementation Shortens the Common Cold: A Meta-Analysis of 9 Randomized Controlled Trials. Biomed Res Int. 2018. DOI: 10.1155/2018/1837634.
 4. Fraker PJ, King LE, Laakko T, et al. The dynamic link between the integrity of the immune system and zinc status. J Nutr. 2000. DOI: 10.1093/jn/130.5.1399S.
 5. Dion C, Chappuis E, Ripoll C. Does larch arabinogalactan enhance immune function? A review of mechanistic and clinical trials. Nutr Metab (Lond). 2016. DOI: 10.1186/s12986-016-0086-x.
 6. http://www.globinmed.com/index.php?option=com_content&view=article&id=7….